Misschien is dit niet een blog die je van me verwacht, maar ik schrijf ‘m toch! Medio 2009 ben ik gestart. Overweeg je zelf om te starten? Of ben je net gestart? Lees dan dit artikel met een aantal zeer nuttige tips!
Tip 1: Ondernemen moet je vooral doen!
Persoonlijk heb ik te lang gewacht met het echte starten. Daardoor heb ik de nodige kansen gemist, de trein reed door en ik moest wachten op een stoptreintje. Dat was althans het gevoel wat ik kreeg toen ik voor mezelf begon. Zie het ook als een avontuur, ondernemen is echt iets wat je gewoon moet doen en waarbij je je hart moet volgen!
Tip 2: Ondernemen & Administratie
De meeste ondernemers houden niet van administratie. Ik ben daar geen uitzondering op. Sterker nog: het heeft de geboorte van XpertMarketing lang tegengehouden! Je administratie is belangrijk, het geeft aan hoe de vlag erbij hangt. Heb je er weinig verstand van? Overweeg dan serieus om het uit te besteden. Zelf heb ik hier Finovion voor. Een zorgvuldig geselecteerde partner op dit terrein is bekend met de regeltjes en wanneer iemand echt goed is, verdient deze zichzelf terug met de vele belastingvoordeeltjes die er zijn.
Tip 3: Gebruik je netwerk
Je hebt ongetwijfeld een netwerk. Even kijkend naar je fysieke netwerk: vertel je vrienden, familie en relaties wat je doet. En dat je voor jezelf bent begonnen. Een goed netwerk zal je aanbevelen bij anderen – mits je zelf natuurlijk goed bent. Promoot je eventuele aanbiedingen ook binnen je netwerk.
Tip 4: Social Media
Social Media kan zeker helpen bij het ondernemen. Het is zoals je snel genoeg zult merken: geven en nemen in een sociaal netwerk. Ik ken ondernemers die hun volledige business inmiddels uit sociale netwerken als Twitter, LinkedIn en Facebook halen. Denk echter niet dat het vanzelf gaat, ga hier zorgvuldig mee om en realiseer je dat het een investering in termen van tijd kost.
Tip 5: Ondernemen is investeren
Eén van mijn eerste werkgevers zei altijd tegen mij: “Als je niets uitgeeft, kun je ook niets verdienen”. Daar ben ik het roerend mee eens! Het gaat overigens niet altijd om het uitgeven van geld, maar dat kan ook in termen van tijd. Durf ook te investeren, durf af en toe weloverwogen risico’s te nemen.
Tip 6: Jouw elevator pitch
Wie ben je, wat doe je en vooral: waarom zaken doen met jou en niet met de buurman? Waar ligt je onderscheidende vermogen? Geef mensen een reden om voor je te kiezen. Ook al wordt deze vraag niet gesteld, je zult er toch bij stil moeten staan en de vraag in ieder verkoopgesprek moeten beantwoorden. Dat betekent overigens niet dat je de concurrentie daarbij af moet kraken. Dat werkt vaak averechts.
Tip 7: Cliché maar noodzaak: het ondernemingsplan
Schrijf een ondernemingsplan. Dat dwingt je ertoe om na te denken over wie je bent, hoe je je onderscheid en wat je wil bereiken in de loop der tijd. Het is goed om op die manier jezelf duidelijke doelen te stellen. Ook dwingt het je om na te denken over hoe je die doelen gaat halen!
Tip 8: Businessclub
Offline netwerken bestaan nog steeds… gelukkig maar. Ga bij een lokale businessclub. Niet alleen heb je dan een heel leger met sparringpartners, maar wellicht haal je er nog meer uit. Daarnaast is het goed voor een beetje ontspanning op z’n tijd. Het haalt je even weg uit je dagelijkse wereldje en kan ook weer zorgen voor nieuwe inspiratie.
Tip 9: Weet je nog, van die schoenmaker?
Schoenmaker blijf bij je leest. Je kunt helaas niet van alles verstand hebben. Ook zelf besteed ik de nodige zaken uit. Met twee linker handen ga je niet aan je eigen auto sleutelen. Bij onvoldoende kennis moet je ook andere zaken uit kunnen besteden. Denk aan je administratie, online marketing, grafische vormgeving etc.
Tip 10: Denk vanuit je klant
Veel bedrijven denken vanuit hun eigen portemonnee of andere belangen. Door actief met je klant mee te denken, kunnen jullie daar beiden profijt van hebben! Het zorgt bovendien voor een goede relatie tussen leverancier en klant. Door geen producten of diensten te verkopen (je weet wat de klant nodig heeft) zorg je voor optimaal rendement en een samenwerking naar tevredenheid!
Ik hoop dat je met deze tips bent geholpen. Maar vooral dat je er iets mee gaat doen! Heel veel succes met je bedrijf of het starten ervan. Je aanvullingen in de commentaren zijn natuurlijk welkom!