Heb je een blog en ben je benieuwd naar hoe rekening kunt houden met zoekmachines wanneer je aan het bloggen bent om er vervolgens meer rendement uit te kunnen halen? Lees dan zeker deze tips!
In het vorige artikel heb je al een aantal handige tips gekregen om je blog beter vindbaar en effectiever te maken. In dit vervolgartikel krijg je nog een paar handige tips!
11. Bezoekers terug laten komen
Net als Rome, is ook jouw online reputatie en imago niet in één dag opgebouwd. Bezoekers zullen je website in veel gevallen al een aantal malen hebben bezocht, voordat ze erover gaan denken om zaken met je te doen. De kunst is dus om je bezoekers terug te laten komen. Hoe je dat doet? Blijf allereerst vooral goede content schrijven. Daarnaast kun je een RSS feed beschikbaar stellen zodat mensen zich kunnen abboneren en zo op de hoogte worden gehouden van nieuwe content. Een ander middel wat je in kunt zetten is e-mail marketing. Met e-mail marketing ben je in staat top of mind te blijven bij je doelgroep. Als laatste voorbeeld kun je natuurlijk ook lezers motiveren om je te volgen via social media. Nieuwe berichten kun je zelf vervolgens via Social Media delen.
12. Regelmatig bloggen
Om de bezoekers terug te laten keren naar je website, is het aan te raden om regelmaat aan te brengen in hoe vaak je blogs online plaatst. Niet alleen ziet Google dat je regelmatig content toevoegt op je website, maar ook gebruiker geef je een reden om terug te keren naar je website. Jaag je jouw bezoekersaantallen aan met een nieuwsbrief dan is dat ook een mooie stok achter de deur. Een maandelijkse nieuwsbrief eist van jouw dat je artikelen blijft produceren en publiceren. Zorgt dit voor teveel stress? Denk er dan eens over na om vooruit te werken. Via toepassingen als WordPress kun je het moment waarop je blog verschijnt inplannen.
13. Gastbloggen
Een andere manier om bezoekers naar je website te trekken is het bloggen op een andere website dan die van jezelf. Het liefst moet dat natuurlijk wel een website zijn die gerelateerd is aan het thema wat op je eigen site staat. Niet alleen kun je zo meer autoriteit opbouwen, maar ook is het goed voor de vindbaarheid van je eigen website: je kunt vanaf daar linken naar je eigen website. Wellicht zelfs meer dan eens. Wanneer je een artikel schrijft kun je met een goede linktekst naar een ander / eerder verschenen artikel van jouw hand verwijzen. Relevantie is ook daarbij natuurlijk het sleutelwoord!
14. Mix & Match
Het frequent produceren van blogs vergt tijd, energie en inspiratie. Voortbordurend op de voorgaande tip, kun je het jezelf wat makkelijker maken. Schrijf je een gastblog? Schrijf dan ook eens een variant op die post. Schuif wat ‘blokjes’ door elkaar, herschrijf delen van de tekst, voeg wat toe, laat wat weg. Dit stelt je in staat voor verschillende blogs, verschillende content over hetzelfde onderwerp te schrijven.
15. Snelheid
Eén van de SEO factoren die je makkelijk dwars kan zitten is snelheid. Optimaliseer je website zodat deze een zo kort mogelijke laadtijd heeft. Google vindt snelheid belangrijk, met betrekking tot ‘relevantie’. Een website die traag geladen wordt, zal veel afhakers kennen. Voor Google een slechte doorverwijzing, voor jou een gemiste kans.
16. URL van je artikel
Zelf gebruik ik WordPress om te zorgen dat mijn website en blog vindbaar te maken. Er zijn al een aantal factoren genoemd die op SEO gebied een rol spelen en kunnen zorgen dat je website beter vindbaar wordt. Een andere factor is de URL van je artikel. Je kunt de URL in veel gevallen zelf bepalen, doe dat ook. Het ziet er niet alleen beter uit maar je kunt ook relevantie toevoegen door op een natuurlijke manier relevante zoekwoorden in je URL te vermelden.
17. Specifiek zijn
Wees specifiek in wat je schrijft. Dat is op twee manieren uit te leggen. Allereerst werkt het doorgaans niet om één pagina te optimaliseren voor tientallen zoekwoorden. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Daarnaast zul je goed moeten kijken naar wat interessant is voor je wanneer het gaat om de vindbaarheid van je blog. Stel dat je een hypotheekadviseur uit Gouda bent met een verzorgingsgebied van 15 km. Het heeft dan weinig zin om vindbaar te zijn op het woord ‘hypotheekadvies’. Relevanter zou ‘hypotheekadvies Gouda’ zijn.
18. Structuur!
Werk aan de structuur van je artikel. Opsommingen en duidelijke tussenkopjes (met H1/H2/… kopteksten) zijn prettig voor zowel de lezer als voor de zoekmachine. Gebruik dat dus ook.
19. Be good
Reputatie komt te voet en gaat te paard. Vast wel eens gehoord. Nou, dat geldt eigenlijk ook voor de vindbaarheid van je blog. Het kost veel tijd om een reputatie op te bouwen, maar je reputatie kun je in no-time afbreken. Bijvoorbeeld door ‘foute’ technieken – ook wel ‘Black Hat SEO technieken’ te gebruiken. Hieronder vallen o.a. het kopen van links of misleiden van de zoekmachine robot.
20. Vergeet nooit voor wie je schrijft
Van pure vindbaarheid kan niemand leven. Vergeet daarom nooit dat je vooral voor je bezoekers schrijft. Die bezoekers kunnen uiteindelijk ooit klant worden – of anderen adviseren bij jou klant te worden. Natuurlijk is het belangrijk zoekwoorden te verwerken in je tekst, maar probeer dit subtiel en natuurlijk te doen.
21. Doen
Deze tip is open deur ‘numbero uno’. Maar, gewoon omdat het kan, geef ik hem toch. Je moet er vooral mee aan de slag. Hoewel het een open deur is, zie ik in de praktijk teveel dat er uiteindelijk ‘niets’ gebeurt. Maak dus afspraken met jezelf: hoe frequent ga je bloggen, wanneer ga je beginnen. Om het jezelf makkelijker te maken kunnen je alvast een lijst aanleggen met onderwerpen / titels waarover je gaat schrijven. Begin daar nu gewoon mee zou ik zeggen!
Slot
Ik hoop dat je wat aan de tips hebt gehad. Mocht je meer informatie zoeken, dan kun je ook de volgende artikelen eens bekijken die ik al eerder heb gepubliceerd:
Wil je op de hoogte worden gehouden wanneer er nieuwe artikelen verschijnen? Meld je dan aan voor de e-mail nieuwsbrief door je naam en e-mail adres aan de rechterkant van de website in te vullen.