Je pitch staat op papier, maar dat is niet voldoende. Hoe kun je zorgen dat je pitch goed overkomt? Liever gezegd; hoe breng je jouw pitch zo dat de kern van de boodschap blijft hangen? In dit artikel een aantal handige presentatie tips voor je pitch.
Nadruk
Verbindingswoorden als: “Het belangrijkste blijft natuurlijk…” of “Waar het uiteindelijk allemaal om gaat is…” of “De kern van de zaak is…” helpen je om verbaal bepaalde zinsneden te benadrukken. Gebruik die woorden en een passende intonatie om te zorgen dat dit blijft hangen. Uiteindelijk vertel je hierbij het belangrijkste deel van je boodschap.
Stilte
Een stortvloed aan woorden mist zijn doel. Bekijk goed hoe (en waar) je stiltes kunt laten vallen om je woorden te laten landen bij de ‘ontvanger’. Zeker voor benadrukte elementen van je pitch is het handig de rust te bewaren.
Passie en overtuiging
Wanneer je de indruk wekt dat je het verhaal zelf niet zou ‘kopen’, hoe kun je er dan vanuit gaan dat een ander dat wel zal doen? Breng je verhaal met passie en overtuiging, waarbij natuurlijk een blije uitstraling hoort.
Stemgebruik tijdens je pitch
Je stem kan je makkelijk verraden wanneer je boos of juist heel enthousiast bent. De manier waarop je jouw stem gebruikt heeft een grote invloed op hoe je over komt. Ademhalen vanuit je buik, een ontspannen houding en een bescheiden glimlach zijn een goed begin.
Pas op met demonstraties
Korte pitches lenen zich bijna nooit voor demonstraties. Mocht je toch iets willen demonstreren, doe dat dan alleen wanneer het echt noodzaak is. Demonstraties kunnen verduidelijking scheppen maar leiden vaak af en hebben een risico… wat doe je als het fout gaat?
Kijk deelnemers aan tijdens je pitch
Wil je binnekomen met je verhaal? Kijk je publiek dan aan. Dat is niet alleen netjes, maar zal je helpen met het boeien van je publiek. Ook geven non verbale reacties je misschien waardevolle informatie. Delen van zinnen die niet worden begrepen, vakjargon wat toch in je pitch geslopen is etc.
Hoe sta je tijdens je pitch?
Je houding is erg belangrijk. Voor een belangrijk deel wordt communicatie non-verbaal gedaan. Niet alleen je uiterlijk, maar ook je houding, gezichtsuitdrukking en ogen hebben hiermee te maken. Gesloten houdingen zijn not-done. Voorkom dus dat je met je armen over elkaar aan het pitchen bent. Zorg ook voor een rechte rug en voorkom dat je gaat ‘wiebelen’ van het ene been op het andere. Hoe kom jij over? Neem je pitch eens op (video), kijk het zelf terug en vraag anderen naar hun mening! Dat levert je zonder twijfel de nodige verbeterpunten op.
Test, evalueer en verfijn je pitch
Je pitch is nooit in één keer goed. Het is net als veel goede dingen in het leven een traject. Test je pitch op je doelgroep, durf om feedback te vragen en verfijn je pitch op basis daarvan. Het is niet alleen leerzaam voor jezelf, maar helpt je ook om je onderscheidend vermogen scherper te krijgen.