Responsive webdesign is niets anders dan een website die zich aanpast aan je apparaat. Hoe ziet jouw website eruit op mobiele apparaten? Lees hier waarom dat zo belangrijk is en belangrijker gaat worden voor je vindbaarheid in Google.
Mobiel internet
Mobiel internet groeit als kool. Tijdens een presentatie die ik gaf in augustus van het afgelopen jaar ging ik hier uitgebreider op in.
Mocht je nog meer willen weten over de ontwikkeling van mobiel internet, bekijk dan ook zeker de video’s uit de blogpost “Ontwikkeling mobiel internet in video’s”
Mobiel internet is vrijwel altijd en bijna overal beschikbaar. Dat verklaart voor een deel ook wel de groei. Daarnaast is de ‘second screen’ oplossingen natuurlijk een populaire manier van mobiel internetgebruik. Een oplossing die tegenwoordig ook steeds meer gestimuleerd wordt door omroepen.
Responsive webdesign voorkomt duplicate content
Dubbele content is iets waar Google nu niet bepaald dol op is. Wanneer je werkt met een aparte mobiele website die ‘gevoed’ wordt vanuit dezelfde database als je reguliere website, loop je risico op grote hoeveelheden dubbele content. Bij responsive webdesign heb je hier geen last van. Je website blijft hetzelfde, maar ziet er op mobiele apparaten alleen anders uit.
Mobiele zoekopdrachten
Het aantal mobiele zoekopdrachten in Google groeit explosief. Google maakt er daarbij geen geheim van dat ze websites die geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten daarbij hoger laten scoren dan websites die dat niet doen. Dat is dus al een direct, groeiend voordeel ten opzichte van het alleen maar bedienen van ‘desktop bezoekers’.
Responsive website: gebruiksvriendelijker
Naast het voordeel dat je hoger wordt getoond in mobiele zoekopdrachten, is het belangrijkste voordeel natuurlijk ook het gebruiksvriendelijker maken van je website. Bezoekers zullen minder snel afhaken wanneer je website responsive is, waardoor je website toeneemt in relevantie. En relevantie,… dat is de kurk waar Google op drijft.
Bezoekers raken steeds meer gewend aan websites die mobiele bezoekers bedienen en zullen sneller geneigd zijn om je website te verlaten wanneer je niet aan deze verwachting voldoet.
Nadeel van een mobiele website
Naast het risico op duplicate content, zoals al eerder in dit artikel werd beschreven, kleeft er nog een nadeel aan een mobiele website. Normaal gesproken staat een dergelijke website op een aparte website. Een subdomein wordt ook gezien als een ‘aparte website’. De links die je website belangrijker maken, zul je dat ook opnieuw moeten opbouwen. Wanneer je kiest voor een responsive oplossing is dat niet nodig. Je hoeft dus in feite maar 1 maal aan linkbuilding te doen, of zie het zo: je hebt meteen een sterk linkprofiel. Wanneer je meer wil weten over linkbuilding, lees dan zeker ook even de andere artikelen in de categorie SEO / Zoekmachine Optimalisatie
Jouw website responsive?
Wil jij ook aan de slag met een responsive website om je bezoekers optimaal te bedienen? Lees dan voor dat je aan de slag gaan met het bouwen van een nieuwe website eerst dit gratis eBook over Webdesign en de basis van SEO.
Bij Fris Webdesign kun je overigens terecht voor je responsive website, al vanaf €499 eenmalig en €14,99 per maand. De oplossingen zijn naar wens uit te breiden met aanvullende ondersteuning. Responsive webdesign op maat behoort daarbij overigens ook tot de mogelijkheden. Kijk voor meer informatie op de responsive website van Fris Webdesign.