Inmiddels is het alweer een tijd geleden dat ik in een blog aankondigde de tool twittervolger te gaan testen. Dat is inmiddels gebeurd en in deze blog zet ik mijn ‘bevindingen’ uiteen.
Volgers kopen: vooraf sceptisch
Zoals al eerder gemeld ben ik ‘uitgedaagd’ om de tool te gaan gebruiken. Vooraf was ik al erg sceptisch. Ik geloof niet zo in het principe van het kopen van volgers. De Twittervolger dienst was hiervan overigens op de hoogte. Volgens mij zit de kracht niet in de aantallen maar de verbinding, of populair gezegd: engagement. Ook leek relevantie me een zeer lastig thema. Hoe kun je softwarematig nu beoordelen of bepaalde tweeps relevant zijn? Twittervolger had daar wel een oplossing voor, zoals je ook kunt zien in onderstaand filmpje.
Twittervolger: de methode
Twittervolger gebruikt hoofdzakelijk teksten in profielen als methode om te bepalen of de betreffende twitter account wel of niet interessant is om volgen. Je kunt via de online omgeving bij twittervolger aangeven wat met jou vergelijkbare accounts zijn, welke keywords relevant voor je zijn en welke juist niet. Die laatste kunnen dan uitgesloten worden. Vervolgens kun je ook nog aangeven in welke leeftijdscategorie je volgers moeten zitten en of je alleen Nederlandstalige of vooral Engelstalig profielen zou willen volgen.
Twittervolger: de praktijk
Nadat de basisinfo gevuld was en het account door de dienst was goedgekeurd was het tijd om te zien hoe relevant de werkelijke bezoekersstroom was. Dat viel tegen. Ondanks dat ik specifiek Nederlandstalige accounts had aangegeven, zag ik ineens overal Engelstalige – en vaak ook op keyword irrelevante – profielen worden toegevoegd. Daarnaast hadden mijn volgers wel een heel hoog ‘follow back’ gehalte. Ook begon de dienst een aantal vreemde accounts te volgen die totaal irrelevant waren.
Twittervolger: conclusies en resultaat
De dienst heb ik in totaal ca. 3 maanden geprobeerd. Ik kan concluderen dat het aantal volgers flink is toegenomen; met zo’n 800 per maand. Per maand zullen het er ‘organisch’ zo’n 200 zijn geweest, de rest komt in ieder geval door de twittervolger dienst. Het resultaat is dus wel een behoorlijke toename aan ‘audience’. Die aantallen zijn echter, door gebrek aan relevantie, niet extreem moeilijk te halen. Wel moet ik toegeven dat de relevantie in een latere fase wat beter werd: bijna alleen maar Nederlandstalige volgers en soms hadden die volgers en ik ook dezelfde interessegebieden. Daarvoor was het echter wel nodig om de campagne een paar keer bij te stellen en te finetunen.
Ben je op zoek naar bereik? Dan kan twittervolger je zeker een eind op weg helpen. Uiteindelijk kunnen veel volgers nooit het doel zijn. Daarom heb ik ze een tijd geleden ook vriendelijk verzocht de dienst te stoppen. Daarnaast kost het ook – zeker bij het ontbreken van relevantie – enorm veel tijd om je account te beheren en alle irrelevante volgers te verwijderen. Verder moet je af en toe mensen van uitleg voorzien waarom je ze ’toegang hebt gevraagd tot een afgeschermde account’.
Meer volgers op Twitter – maar dan organisch
Wil je op een ‘natuurlijke’ manier meer volgers op twitter? Lees dan het artikel: Tips voor meer volgers op Twitter.