Op 7 november was ik op de TEDxDelft. Het credo van TED is: ideas worth spreading. En dat was het. Lees hier het eerste deel van mijn ervaringen.De TED Evenementen zijn opgezet om elementen uit de wereld van Technologie, Entertainment en Design samen te brengen op één evenement. TED kent een reeks officiële evenementen en een aantal individuele evenementen die ‘onder licentie’ worden opgezet. Deze zijn te herkennen aan de ‘x’. TEDxDelft was dus een individueel opgezet evenement – en wat mij betreft: niet zonder succes.
Net als ieder ander ben ik, als online marketeer en ondernemer, regelmatig op zoek naar inspiratie. Soms is het juist leuk om te zien dat je als inspiratie kunt halen uit zaken die op het eerste oog niets op hebben met je vakgebied. Juist die andere invalshoek zorgt er weer voor dat je jezelf gaat dwingen vanuit een andere hoek te kijken en denken.
In deze eerste post: Automotive,… anders bekeken
Een deel van de inspiratie komt door het op een andere manier leren kijken naar dingen zoals ze zijn. Twee voorbeelden. Allereerst hield Job van de Kieft een pleidooi voor elektrisch rijden. Zelf deed hij dat al eens in de derde versie van de Nuna Solar De reden dat het volgens hem niet doorbreekt is vooral dat we allemaal vreselijk olie verslaafd zijn. Niet alleen vanwege economisch belang, maar ook de eindgebruiker cq consument is dat. Volgens Job worden er zelfs speciale geluiden bedacht om eindgebruikers in ieder geval het idee te geven dat er echt een motor in een dergelijk voertuig zit. Middels een anekdote belichtte hij een andere reden waarom we niet elektrisch rijden: de bureaucratie! Job wilde een oplaadpunt maken voor zijn elektrische scooter. Volgens plaatselijke overheden waren hier 7 vergunningen voor nodig. Die zelfde overheid gaf daarbij eigenlijk al wel meteen aan: doe geen moeite die vergunningen te bemachtingen, je krijgt ze toch niet. Waarom niet? Omdat er geen procedures voor zijn.
Verwarring
Dit wekte de nodige verwarring op bij me. Die overheid die hier vooruitgang blokkeert, geeft aan de andere kant miljoenen of misschien wel miljarden uit om ons allemaal in de Toyota Prius of Honda Insight te krijgen. Stimuleringsgelden door exclusieve voordelen te bieden met betrekking tot BPM, wegenbelasting, bijtelling etc. Dat zoiets kan is al te dwaas voor woorden! Niet dat ik zo’n die-hard fan van hybride auto’s ben; sterker nog: het overgrote deel vind ik meer op space shuttles lijken dan op een auto en spreek me op z’n zachtst gezegd niet aan. Maar dat de overheid twee maal geld van de belastingbetaler uitgeeft om vervolgens te zorgen dat die uitgaven elkaar tegenwerken is waanzin.
Car design
Een tweede automotive voorbeeld werd gegeven door Lowie Vermeersch. Lowie was lange tijd verantwoordelijk voor een ruim 100 man tellend design team die Italiaans auto’s hun uitstraling bezorgde. Laat ik proberen het simpel en snel proberen te zeggen: De auto’s waarin we rijden zijn onnodig zwaar, onnodig mileubelastend, hebben onnodig veel vermogen en zijn aerodynamisch gezien lang niet optimaal. De reden? Voetgangers. Voetgangers en regelgeving die de automobielindustrie ten aanzien van de veiligheid van voetgangers is opgelegd. Lowie pleitte duidelijk voor het snel implementeren van andere veiligheidsmaatregelen, zodat naast technologie ook de design tak van de automotive branche weer volop kan innoveren en doorontwikkelen.
Wat kan ik ermee?
In mijn optiek waren dit twee zeer interessante sprekers die misschien wel ’toevallig’ een aanvulling op elkaar vormden. Wat ik hier concreet voor mezelf mee kan? Nadenken. Over waarom dingen zijn zoals ze zijn. En hoe je die ‘dingen’ kunt veranderen – met daarbij de vraag of dat altijd wenselijk is. Ga eens terug naar jouw basis? Waarom doe je dingen zoals je ze doet in je gewoonte, werk, privé,… Wat zijn de dingen die jij als vanzelfsprekend ervaart en waarom? En zijn die dingen wel zo vanzelfsprekend? Stof tot nadenken, dat is wat ik er aan over heb gehouden.
Meer weten?
Houdt dan de officiële TEDxDelft website in de gaten of bekijk voor nog meer inspiratie de overkoepelende TED website. Nu al kun je hier trouwens het totale evenement terug zien.